לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נ' גדעון חיים
כנגד עו"ד שהושעה מהלשכה לאחר שהורשע בגניבת כספי לקוחות, הוגש כתב אישום נוסף, הפעם בגין עבירות מרמה. במסגרת הסדר טיעון עם הנאשם שהודה והורשע, ביקשה המדינה כי יוטל עליו עונש של 8 חודשי מאסר בפועל, אך בימ"ש השלום בת"א גזר עליו 5 חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס של 2,000 ש"ח בלבד.
עורך דין שהושעה מהלשכה לצמיתות בשל גניבת כספים שהופקדו בידיו בנאמנות ובשימוש שלא כדין בכספים שקיבל ככונס נכסים, הורשע לאחר מכן גם בהליכים הפליליים שננקטו נגדו וריצה בשל כך כך שנת מאסר בפועל. אלא שערב מתן גזר הדין בעניינו, כבר נחשד הנאשם בביצוע עבירות נוספות.
בכתב האישום השני שהוגש נגדו, יוחסו לו עבירות של התחזות לעורך דין, קבלת דבר במרמה ונסיון לקבל דבר במרמה.
נטען, כי למרות שהושעה מהלשכה כאמור, נפגש הנאשם עם לקוחה שהציג עצמו בפניה כעו"ד מומחה לדיני עבודה, הציע לייצג אותה וקיבל ממנה 2,400 ש"ח כשכר טרחה, לאחר מכן הודיע לה כי הגיש בעניינה כתב תביעה לביה"ד לעבודה וכי נקבע מועד דיון, ולאחר שזו הגיעה לדיון שלא היה ולא נברא, המשיך בשקריו וטען שהדיון נדחה. רק כעבור 4 חודשים, כך נטען, גילתה הלקוחה כי הנאשם מעולם לא הגיש כתב תביעה.
המדינה והנאשם הגיעו להסדר טיעון, על פיו הנאשם יודה בעובדות ויורשע, המדינה תבקש עונש מרבי של 8 חודשי מאסר בפועל, ואילו הסניגור יהיה חופשי לטעון את שירצה.
המדינה טענה כי על בית המשפט לגזור על הנאשם את העונש המקסימאלי שבהסדר הטיעון, נוכח חומרת הנסיבות במקרה זה, בו גם לאחר שהורשע המשיך הנאשם במעשיו הפליליים.
הסניגור ביקש להתחשב בנסיבות האישיות של הנאשם ובהן- מצבו הבריאותי, המשברים שפקדו אותו, מצבו הכלכלי הקשה, ובכך שהשיב ללקוחה את הכספים. הסניגור טען בין היתר, כי החזרת הנאשם למאסר תזיק לו יותר מאשר תועיל לציבור, וביקש להסתפק במאסר על תנאי ועבודות של"צ או במאסר בדרך של עבודות שירות. הנאשם הביע חרטה על מעשיו.
השופטת דורית רייך שפירא קבעה, כי הסדר הטיעון מהווה את מתחם הענישה ההולם במקרה זה. נפסק, כי הסכום הנמוך שנטל הנאשם מהלקוחה במרמה אינו מפחית מהחומרה הרבה שבמעשיו, במיוחד לאור העובדה שביצע את העבירות ערב מתן גזר הדין בתיק הקודם, מה שמראה על כי לא הורתע והמשיך לזלזל במערכת.
"עריכת דין היא מהמקצועות שהעוסקים בהם מחויבים בנוסף לידע ולמיומנות, בעמידה בסטנדרטים גבוהים של אמינות ויושרה, באופן שיצדיק את האמון שנותנים בהם לקוחותיהם ועובדי הרשויות מולם הם פועלים. השיטה המשפטית לא תוכל להתקיים אם מי שאמור לייצג אותה- יעשה דין לעצמו וימעל בשליחותו לטובת עצמו", כתבה השופטת.
עם זאת, נפסק כי בהתאם לעקרון הענישה האינדיבידואלית, יש להתחשב בנסיבות המקלות ובהן הודאת הנאשם, חרטתו, השבת הכספים, הזמן הרב שחלף מיום ביצוע העבירה והנסיבות האישיות שלו.
לפיכך נקבע כאמור, כי הנאשם ירצה 5 חודשי עבודות שירות בבית אבות, 9 חודשי מאסר על תנאי וישלם קנס של 2,000 ש"ח.
לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נ' גדעון חיים
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.